LLUM BCN 2021

Aquest novembre torna als carrers de Barcelona el Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN amb una edició especial en dates també excepcionals. Un programa d'activitats recuperat del darrer mes de febrer, amb el qual el festival arriba a la seva desena edició, mentre prepara el retorn al format habitual al febrer de 2022.


Després de l’edició més internacional, el febrer de 2020, el Llum BCN s’ha consolidat com a festival lumínic de referència a nivell nacional. El que va començar com una mostra d’instal·lacions lumíniques a Ciutat Vella, s’ha convertit en un espai d’experimentació artístic on conflueixen grans figures internacionals. En la celebrada edició del 2020, el festival va rebre 200.000 visitants, en un total de 57 espais i, per primer cop, es va comptar amb l’Àgora per al coneixement i la creació. Una edició on va celebrar, també, el primer Hackathon d’il·luminació interactiva d’Espanya on professionals (dissenyadors, arquitectes) van col·laborar amb programadors, artistes i creadors per a construir junts projectes d’il·luminació creatius.

Llum BCN és un gran laboratori del paisatge nocturn a l'aire lliure en què, durant tres nits, es troben exploradors creatius de totes les disciplines: l'art, el disseny d'il·luminació i d'entorns interactius, l'arquitectura, l'audiovisual expandit i les arts en viu. Per sobre del seu caràcter festiu, el festival és més que un espectacle efímer. Una oportunitat per a fer preguntes, desafiar les visions preconcebudes del que pot ser l'espai urbà, i crear nous models de participació i convivència.

Des que es va traslladar al Poblenou, l’any 2018, el Llum BCN destaca per la seva singularitat artística, essent referent dels grans festivals de la llum europeus de més prestigi i amb una resposta massiva de visitants. L’esdeveniment té vocació de convertir-se en unfestival referencial per integrar, obrir i mostrar els nous camins artístics al voltant de la tecnologia i la llum.

Llum BCN posa en valor els espais i la diversa tipologia d’arquitectures existents al Poblenou i 22@. El festival és testimoni cada any de la transformació d’aquest barri, que partint d’un passat industrial es reinventa tot generant propostes de nova centralitat que coloquen a aquest nucli postindustrial en el punt de mira de l’avantguarda barcelonina. Durant tres nits es pertorba un paisatge urbà que es mou entre grans edificis d’última generació, antigues xemeneies, naus industrials, i, sovint, la buidor d’alguns solars. Els seus visitants tenen l'oportunitat de descobrir un Poblenou inèdit, en molts casos obrint per primera vegada les portes d'espais d'accés restringit.

Llum BCN té com a protagonistes artistes de referència amb trajectòries consolidades a nivell internacional, junt a la participació de les escoles de disseny, arquitectura, art i il·luminació de Barcelona. Per les edicions anteriors del festival han passat creadors clau com Rafael Lozano-Hemmer, United Visual Artists, Luke Jerram, Julio LeParc, Daniel Canogar i molts altres, però també milers d'estudiants de les escoles de la ciutat. Aquesta singularitat de compartir programa oficial amb treballs consolidats d'artistes referents i els treballs de "l'acadèmia" és un element distintiu del model Llum BCN. Trobar-se en l'espai públic, apropiar-se d'ell per a ocupar-lo i resignificar-lo, és una de les millors maneres d'exercir la ciutadania. El festival Llum BCN, públic i gratuït, és una de les ocasions especials en què els barcelonins i barcelonines s'aboquen als carrers de Poblenou per a sumar-se a una festa que té molt d'experiment i d'exercici especulatiu sobre les formes presents i futures de la ciutat.

Cada any el Llum BCN presenta la feina dels estudis, col·lectius i artistes més interessants de l'escena internacional que creen poderoses experiències sensorials amb noves eines i tècniques. El duo francès Nonotak, un dels noms claus de l'escena digital Europea, introduirà les seves hipnòtiques geometries canviants a l'escenari del Casino de L'Aliança del Poblenou. Des d'Itàlia, Quiet Ensemble presentaran al MUHBA Oliva Artés l’escultura-performance "Unshaped", una coreografia de llum a càrrec d'un gran llenç suspès en l'espai. "In your Mind's Eye", una ambiciosa instal·lació a càrrec de l'experimentat dissenyador d'interacció Ben Kreukniet, explorarà els límits de la percepció dels visitants del Llum BCN, en un dels projectes més envolupants i experimentals de l'edició d'enguany. L'escena digital nacional estarà també ben representada per estudis i creadors ja clàssics com Playmodes, Onionlab, o Xavi Bové, al costat de noms nous com Tigrelab i l'animador digital Lucas Gutierrez, que incorpora al recorregut del festival el llenguatge emergent de les projeccions immersives a l'espai IDEAL.

El passat industrial del Poblenou i la memòria d'un barri en permanent transformació es manifesta en diferents projectes en cada edició del Llum BCN. El nou projecte de Jordi Mitjà desenvolupat per aquesta edició, ens endinsa en la seva memòria familiar per investigar el caràcter d'una font de llum intrigant i prohibida, ja que no es pot mirar directament: la llum de les soldadures. La poesia d’allò mecànic com a font de fascinació constant rau també en el treball d'un dels tàndems més especials i singulars de la ciutat, els sempre sorprenents Lolo & Sosaku.

En aquest Llum BCN s'instal·len en un dels espais clàssics del festival, el pati del Museu Can Framis, per omplir-lo de més de cinquanta escultures cinètiques que s'apoderen de l'entorn i conversen a través de reflexos, pampallugues i sons. Per primer cop, en aquesta edició l'arquitectura s'incorpora a l'itinerari de Llum BCN amb projectes com "Llum de Saló" de l'estudi d'Olot unparelldarquitectes. Una intervenció en el complex industrial de Can Ricart que introdueix una llum, a gran escala, amb 150 bombetes en l'espai gairebé derruït d'unes ruïnes urbanes. El dissenyador i artista barceloní Guillermo Santomà, amb una trajectòria ascendent treballant en múltiples llenguatges i formats, intervé amb una estructura ensalvatgida a l'entorn de Ca l'Alier. "Parainfrastructura" és una complexa màquina d'arquitectura cyborg que envolta completament l'edifici i connecta els tres elements imprescindibles perquè sorgeixi la vida: l'aigua, la llum i el sòl fèrtil. En cada edició del Llum BCN els artistes participants permeten descobrir espais de la ciutat -alguns molt coneguts, altres gairebé secrets- des de prismes nous, en condicions inèdites. Un dels projecte més ambiciosos d'aquesta edició s'assentarà, per primer cop, sobre la sorra de la platja de la Mar Bella. A "Array (wave)", l'artista de la llum madrileny establert a França, Pablo Valbuena, aixeca sobre la platja un gran bosc de columnes de llum que confronten davant el mar amb una representació de la funció matemàtica que genera la forma d'una ona. Un dels projectes de major escala en la història d'aquesta edició, en què la llum es fondrà amb la sorra, l'aigua i el vent. Finalment, cada any a la plaça de Glòries, el Llum BCN cedeix l’espai central a un nom propi històricament reconegut per la seva labor amb la llum i la projecció pública com a llenguatges creatius. Si en edicions anteriors ha acollit figures de trajectòria reconeguda com Daniel Canogar o Julio LeParc, aquest any la protagonista és Eugènia Balcells, l'artista catalana que probablement més ha investigat la llum com a material, les seves propietats i la seva relació amb la matèria, la percepció i el color. La intervenció de Balcells ocupa, en aquesta edició, els dos edificis més visibles de la plaça, les façanes del DHUB i la Torre Glòries. Al DHUB, "Freqüències" descompon l'espectre lumínic de cada un dels elements que es troben a la taula periòdica. Mentrestant, a la Torre Glòries, "De l'infraroig a l'ultraviolat" transforma l'edifici en un viatge a través de el color que podem arribar a percebre els humans, creuant les diferents longituds d'ona de la llum.

Xavi Bové (Catalunya) - UTOPIA126

In Our Mind's Eye (IOME) Ben Kreukniet - UTOPIA126